Založ si blog

Športový tábor či jazykový pobyt v zahraničí? Pozor na správne poistné krytie

správne poistné krytie

Kým v minulosti hrali prím letné tábory pre deti či letné brigády pre študentov na Slovensku, dnes už nie je ničím nezvyčajným takýto pobyt v zahraničí. Rodičia tak deťom doprajú nielen príjemnú zábavu, spoznávanie nových miest a kultúr, ale aj možnosť zlepšiť sa v cudzom jazyku. Rovnako ako pri letnej dovolenke, ani v prípade letných táborov či jazykových pobytov netreba zabúdať na kvalitné cestovné poistenie.

Leto v Spojených štátoch
Podľa amerických úradov cestuje každoročne počas leta za prácou a zážitkami do USA cez program Work & Travel viac ako 100-tisíc študentov vysokých škôl. Poistenie pre účastníkov zabezpečuje väčšina sprostredkovateľských agentúr zvyčajne len v základnej verzii poistenia liečebných nákladov a to len počas prvých troch mesiacov, kedy študenti brigádujú.

„Študenti, ktorí sa chystajú stráviť leto v Spojených štátoch cez program Work & Travel a chcú byť počas svojho pobytu komplexne chránení, si môžu uzatvoriť cestovné poistenie vo vyššom balíku, ktoré ich bude kryť tiež v prípade straty alebo krádeže batožiny, spôsobenia škody z občianskej zodpovednosti či trvalých následkov úrazu. K tomu získavajú aj prémiové asistenčné služby, ktoré im poskytnú nielen lekárske poradenstvo, ale aj právnu pomoc či kauciu, ak by im hrozilo väzenie,“ vysvetľuje produktová manažérka cestovného poistenia z poisťovne Generali Eva Štefančínová.

Mnohí študenti si musia samostatne poistiť najmä posledný mesiac pobytu, keď sa vydávajú po Spojených štátoch za cestovaním a zážitkami. „Vzhľadom na pomerne drahé liečebné náklady v USA je vhodné uzatvoriť cestovné poistenie s vyššími poistnými limitmi,“ uvádza Eva Štefančínová.

Letná brigáda po maturite
Za zážitkami a brigádou do zahraničia sa vydávajú študenti aj počas strednej školy či po maturite, keď im skoršie ukončenie školského roka umožňuje stráviť pri práci v zahraničí dlhší čas. Študentom, ktorí si na leto vybavili prácu v zahraničí cez slovenskú pracovnú agentúru, odborníčka odporúča uzavrieť cestovné poistenie s krytím pre služobnú cestu, kde si je možné dopoistiť riziko manuálna práca, ak budú počas brigády v zahraničí pracovať manuálne.

„Študenti a aj dospelí, ktorí si chcú počas leta privyrobiť, majú na výber medzi krátkodobým cestovným poistením na konkrétne dni pobytu alebo sa môžu poistiť celoročne, čo je v prípade dlhšie trvajúcich brigád finančne výhodnejšie,“ hovorí Štefančínová. Keďže v tomto prípade nejde o študijný pobyt, pripoistiť je potrebné aj manuálnu prácu.

Pozor si však treba dať na dĺžku pobytu v zahraničí. Celoročné cestovné poistenie totiž štandardne kryje cestovateľa od vycestovania maximálne 90 dní.

Jazykový pobyt v zahraničí
Medzi jazykovými pobytmi vedie v súčasnosti medzi žiakmi a študentmi Malta, ktorá ponúka nielen kvalitnú jazykovú výučbu angličtiny, ale aj možnosť užiť si leto pri mori.

„Rodičia, ktorí počas leta posielajú svoje deti na jazykový pobyt do zahraničia, by mali siahnuť po cestovnom poistení s krytím študijný pobyt, ktorý je možné uzavrieť s územným krytím Európa alebo svet podľa krajiny, kde pobyt prebieha. Toto poistenie ich deti môže chrániť nielen v prípade ochorenia alebo úrazu, ale aj vtedy, ak spôsobia svojím neúmyselným konaním škodu, alebo sa im cestou poškodí alebo stratí batožina, či ich niekto počas pobytu okradne,“ vysvetľuje odborníčka.

Rodičia majú opäť na výber medzi krátkodobým cestovným poistením na konkrétne dni pobytu alebo môžu deti a mladistvých poistiť celoročne. Študenti, ktorí si počas študijného pobytu chcú privyrobiť na brigáde, by sa mali presvedčiť, či ich cestovné poistenie chráni aj pri vykonávaní manuálnej práce.

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

jackson24

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 551x
Priemerná čítanosť článkov: 551x

Autor blogu

Kategórie

Archív